Obiectivele kinetoterapiei

Kinetoterapie este o modalitate de reabilitare a sistemului musculo-scheletic, pe un limbaj mai simplist îi putem spune și terapie prin mișcare. Spre deosebire de alte metode terapeutice și prevenție, kinetoterapia folosește ca principală resursă omul și mișcarea corpului în forma unor exerciții bine definite. De aceea, prezența unui specialist care supraveghează exercițiile este obligatorie.

Kinetoterapia este adaptată fiecărui pacient în parte, iar planul de tratament este conceput de către kinetoterapeut, raportându-se la nevoile și caracteristicile particulare ale pacientului respectiv. Specialistul va adapta exercițiil în funcție de diferitele faze ale recuperării în care se află pacientul, ceea ce va influența frecvența și numărul de repetări, poziția de executare a mișcării, viteza de mișcare, greutatea, tipul de respirație etc.

Toate aceste tehnici grăbesc recuperarea, rolul lor fiind să redea independența pacienților cât mai curând și pentru cât mai mult timp posibil. De asemnea, sunt utile și pentru persoanele care doresc să prevină, nu doar să trateze (scop profilactic).

 

Principalele obiective ale kinetoterapiei sunt:

 • creșterea forței și a rezistenței
 • îmbunătățirea coordonării și a echilibrului
 • creșterea capacității de efort
 • îmbunătățirea mobilității articulare
 • întremarea capacității cardio-respiratorie
 • corectarea și menținerea posturii

Toate acestea contribuie la dobândirea și menținerea unui stil de viață activ.


Obiectivele kinetoterapiei pediatrice

 • controlul capului
 • educarea echilibrului static și dinamic
 • îmbunătățirea posturii
 • dezvoltarea fizică armonioasă
 • dezvoltarea coordonării
 • reeducarea respiratorie
 • îmbunătățirea mobilității articulare
 • normalizarea tonusului muscular

Tipuri de kinetoterapie

Kinetoterapia profilactică

Kinetoterapia profilactică sau de prevenție urmărește menținerea unei stări de sănătate optimă, prevenirea anumitor afecțiuni, prevenirea complicațiilor și sechelelor sau oprirea cronicizării anumitor afecțiuni severe. Toate acestea se realizează prin intermediul exercițiilor fizice combinate cu ședințele de masaj medical.

Așadar, și persoanele sănătoase pot apela la serviciile unui kinetoterapeut, deoarece prin kinetoterapia profilactică vor reduce semnificativ riscul de traumatism și scurtează perioada de recuperare în cazurile în care un traumatism este produs.


Kinetoterapia de recuperare

Presupune refacerea funcțiilor diminuate ale organismului ce au apărut în urma unor traumatisme sau a unor boli printr-un set de exerciții specifice gimnasticii de recuperare. 

Adesea, kinetoterapia profilactică și kinetoterapia de recuperare se intercalează, rezultând o altă formă de kinetoterapie, anume cea curativă.


Kinetoterapia curativă

După cum este menționat și mai sus, kinetoterapia curativă este o combinație între kinetoterapia profilactică și cea de recuperare. Așadar, se lucrează atât pe refacerea funcțiilor, cât și pe menținerea stării de sănătate sau stoparea cronicizării unei anumite boli, în funcție de simptomatologia pacientului.


Kinetoterapia pediatrică

Kinetoterapia pediatrică este special concepută îmbunătățirea abilităților motorii ale copiilor începând cu primele zile de viață până la vârsta de 18 ani. Acestea sunt permanent adaptate diagnosticului și nevoilor fiecărui copil în parte. Kinetoterapia pediatricăajută la combaterea durerii, reeducarea posturii, reeducarea mersului, îmbunătățirea echilibrului și coordonării, îmbunătățirea respirației, recuperare și evitarea posibilelor complicații.

Când este necesară kinetoterapia

Kinetoterapia poate fi necesară și recomandată oricând o problemă de mișcare vă limitează activitățile zilnice. În multe afecțiuni, kinetoterapia este recomandată ca unic tratament, ceea ce dovedește utilitatea ei și efectele benefice.

Recuperare posttraumatică sau postoperatorie

Kinetoterapia este foarte utilă în cazurile posttraumatice sau postoperatorii, unde anumite funcții sunt sever afectate, ajutând la refacerea acestora în procesul de recuperare medicală.

De asemenea, kinetoterapia este din ce în ce mai des folosită pentru îmbunătățirea mobilității în diverse afecțiuni neurologice cum esre de exemplu boala  Parkinson sau distrofii musculare (atrofie sau hipotrofie musculară) și pentru pentru ameliorarea deficitului funcțional în cazul anumitor boli cronice.

Recuperare sportivă

Una dintre cele mai întâlnite utilizări ale kinetoteraiei este recuperarea sportivă. După un accident sportiv, kinetoterapia ajută atât în recuperarea mai rapidă, cât și în prevenirea accidentelor viitoare ceea ce este vital pentru tinerii sportivi.

Afecțiuni reumatologice

Kinetoterapia ajută în reducerea durerilor asociate cu anumite afecțiuni reumatologice, cum ar fi:

 • poliartrita reumatoidă
 • gonartroză
 • osteoporoză
 • coxartroză.

Beneficiile kinetoterapiei

Recuperarea și Reabilitarea Funcțiilor Motrice

Kinetoterapia este esențială în recuperarea funcțiilor motrice după accidente, intervenții chirurgicale sau afecțiuni care afectează mobilitatea. Prin exerciții specifice și personalizate, pacienții pot recăpăta forța, coordonarea și flexibilitatea mușchilor și articulațiilor. Ajută la restabilirea mobilității și independenței funcționale, ceea ce permite pacienților să revină la activitățile zilnice și să își îmbunătățească calitatea vieții.

Reducerea Durerii

Exercițiile kinetoterapeutice pot ajuta la ameliorarea durerii cronice prin îmbunătățirea circulației sanguine, reducerea inflamației și eliberarea endorfinelor, care sunt analgezice naturale ale corpului.  Permite pacienților să reducă dependența de medicamente analgezice și să gestioneze durerea într-un mod mai natural și sănătos. 

Prevenirea și Gestionarea Afecțiunilor Cronice

Kinetoterapia este utilizată pentru a preveni și gestiona afecțiuni cronice precum artrita, diabetul, hipertensiunea și bolile cardiovasculare. Exercițiile regulate pot contribui la menținerea unei greutăți sănătoase, îmbunătățirea metabolismului și a sănătății cardiovasculare. Contribuie la reducerea riscului de complicații asociate cu afecțiunile cronice și îmbunătățește starea generală de sănătate și bunăstare a pacienților.

Îmbunătățirea Echilibrului și a Coordonării

Prin programe specifice de exerciții, kinetoterapia poate ajuta la îmbunătățirea echilibrului și coordonării, aspecte esențiale pentru prevenirea căderilor, mai ales în rândul persoanelor vârstnice.  Reduce riscul de accidente și leziuni, oferind pacienților mai multă încredere și autonomie în mișcările lor zilnice. 

Reabilitarea Sportivă și Îmbunătățirea Performanței Fizice

Kinetoterapia joacă un rol crucial în reabilitarea sportivilor după accidentări și în îmbunătățirea performanței fizice. Prin tehnici avansate și exerciții personalizate, sportivii pot recupera mai rapid și mai eficient.  Ajută la reducerea timpului de recuperare, previne recidiva leziunilor și îmbunătățește performanța fizică generală.

Contraindicații kinetoterapie

Kinetoterapia, deși benefică pentru multe afecțiuni, poate avea și contraindicații în anumite situații. Este important ca înainte de a începe un program de kinetoterapie, pacienții să fie consultați și evaluați de un specialist în domeniu.

Inflamații sau Infecții Acute

În cazul unor inflamații sau infecții acute, exercițiile fizice pot agrava starea și pot răspândi infecția.  De exemplu: infecții severe ale pielii, infecții sistemice sau inflamarea severă a articulațiilor (cum ar fi în artrita reumatoidă acută).

Leziuni Acute sau Fracturi Recente

În cazul unor leziuni acute sau fracturi recente, exercițiile fizice pot agrava leziunea și pot întârzia vindecarea. Exemplu: Fracturi neconsolidate, entorse severe sau rupturi musculare. 

Afecțiuni Cardiovasculare Instabile

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare instabile sau severe trebuie să evite kinetoterapia până când starea lor se stabilizează, deoarece exercițiile fizice pot pune presiune suplimentară pe inimă și sistemul circulator. Exemplu: Insuficiență cardiacă decompensată, angină instabilă, infarct miocardic recent.

Probleme Respiratorii Severe

În cazul unor afecțiuni respiratorii severe, exercițiile fizice pot agrava simptomele și pot duce la dificultăți respiratorii. Exemplu: Astm bronșic necontrolat, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) severă.

Afecțiuni Neurologice Instabile

Pacienții cu afecțiuni neurologice instabile sau progresive pot fi contraindicați pentru kinetoterapie, deoarece exercițiile fizice pot agrava starea neurologică. 

Exemplu: Epilepsie necontrolată, scleroză multiplă în fază acută.

Probleme Ortopedice Severe

În cazul unor probleme ortopedice severe, kinetoterapia poate fi contraindicată sau necesită adaptări specifice pentru a evita agravarea stării. Exemplu: Scolioză severă, deformări osoase majore.


Kinetoterapia

Este o formă de terapie care folosește o varietate de exerciții fizice pentru tratarea afecțiunilor ortopedice și neuro-motorii acute, cronice, post-operatorii sau post-traumatice. Prin combinarea mișcărilor active și pasive, kinetoterapia susține recăpătarea sau ameliorarea sănătății și mobilității zonelor afectate.

Echipa noastră este specializată în numeroase tehnici de recuperare, iar cele mai performante aparate și echipamente din domeniu asigură efectuarea unui tratament optim printr-un act medical de calitate.Programează o consultație

Corectează și previne deficiențele fizice


Susține starea generală de sănătate și condiția fizică


Previne sau reduce factorii de risc


Îmbunătățește și restabilește funcționalitatea fizică


 


Echipa care îți este sprijin

dr. Cristina Pop

medic specialist reumatologProgramează o consultație

dr. Gabriela Crișan

medic specialist reabilitare medicală
medic primar medicină sportiv


Programează o consultație

dr. Kinga Fülöp

medic specialist reabilitare medicală


Programează o consultație​

Emanuel

fiziokinetoterapeut șef


Întrebări frecvente despre Kinetoterapie 

Kinetoterapia la copii este indicată pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv:

 • Tulburări de dezvoltare motorie: precum întârzierea în dezvoltarea abilităților motorii grosiere și fine.
 • Probleme ortopedice: scolioză, platfus, picior varus equin.
 • Afecțiuni neurologice: paralizie cerebrală, distrofii musculare.
 • Recuperare post-traumatică: după fracturi, luxații sau alte leziuni musculo-scheletale.
 • Boli respiratorii: pentru îmbunătățirea capacității pulmonare la copiii cu astm sau alte afecțiuni respiratorii.


Kinetoterapia la adolescenți este indicată pentru diverse afecțiuni și condiții care pot afecta dezvoltarea, funcția fizică și calitatea vieții. Printre cele mai comune indicații se numără:

 1. Probleme ortopedice și posturale:
  • Scolioză și alte deformări ale coloanei vertebrale: corectarea posturii și prevenirea progresiei deformărilor.
  • Platfus (picior plat): îmbunătățirea alinierii și funcției piciorului.
  • Dureri de spate și alte probleme musculo-scheletale: datorate creșterii rapide și posturii incorecte.
 2. Afecțiuni traumatice și sportive:
  • Entorse, luxații și fracturi: recuperarea mobilității și forței după leziuni.
  • Leziuni sportive: tratamentul și prevenirea recurenței leziunilor comune în sporturi, cum ar fi tendinitele, rupturile de ligament și alte traume musculo-scheletale.
 3. Afecțiuni neurologice:
  • Paralizie cerebrală: îmbunătățirea funcției motorii și a coordonării.
  • Traumatisme cranio-cerebrale: recuperarea funcțiilor afectate după accidente.
 4. Boli cronice și sistemice:
  • Artrită juvenilă: gestionarea durerii și îmbunătățirea funcției articulațiilor.
  • Fibromialgie și alte sindroame dureroase: ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității.
 5. Probleme respiratorii:
  • Astmul și alte afecțiuni pulmonare: îmbunătățirea capacității pulmonare și a respirației.
 6. Reabilitare post-chirurgicală:
  • Recuperarea după intervenții chirurgicale ortopedice sau alte operații care afectează mobilitatea și funcția fizică.
 7. Probleme de dezvoltare:
  • Întârzieri în dezvoltarea motorie: îmbunătățirea abilităților motorii grosiere și fine.
  • Deficiențe de coordonare și echilibru: dezvoltarea abilităților necesare pentru activitățile zilnice și sportive.
 8. Controlul greutății și fitness:
  • Gestionarea obezității: promovarea unui stil de viață activ și sănătos, îmbunătățirea stării generale de sănătate.
 9. Probleme psihosociale:
  • Îmbunătățirea stimei de sine și a încrederii: prin participarea la activități fizice și realizarea de progrese vizibile în funcția fizică.

Un plan de kinetoterapie pentru adolescenți este personalizat pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărui pacient, bazat pe o evaluare detaliată efectuată de un kinetoterapeut calificat. Acesta poate include exerciții pentru îmbunătățirea forței, flexibilității, coordonării și echilibrului, precum și tehnici de management al durerii și educație posturală.


La adulți, kinetoterapia este indicată pentru o gamă largă de afecțiuni și condiții. Printre cele mai comune indicații se numără:

 1. Afecțiuni musculo-scheletale:
  • Dureri lombare și de coloană cervicală.
  • Artroze și artrite.
  • Bursite și tendinite.
  • Entorse, luxații și alte leziuni ale țesuturilor moi.
 2. Recuperare post-operatorie:
  • După intervenții chirurgicale ortopedice, cum ar fi protezarea articulațiilor (șold, genunchi).
  • După intervenții chirurgicale la coloană vertebrală.
  • După fracturi sau alte intervenții traumatologice.
 3. Afecțiuni neurologice:
  • Recuperare după accident vascular cerebral (AVC).
  • Scleroză multiplă.
  • Boala Parkinson.
  • Leziuni ale măduvei spinării sau alte traume neurologice.
 4. Reabilitare cardiacă și pulmonară:
  • După infarct miocardic sau intervenții chirurgicale cardiace.
  • Boli pulmonare cronice, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).
 5. Boli cronice:
  • Diabet zaharat (pentru îmbunătățirea circulației și prevenirea complicațiilor).
  • Osteoporoză (pentru creșterea densității osoase și prevenirea fracturilor).
 6. Afecțiuni reumatice:
  • Poliartrita reumatoidă.
  • Lupus eritematos sistemic.
  • Spondilită anchilozantă.
 7. Reabilitare post-traumatică:
  • După accidente de muncă sau accidente de circulație.
  • Leziuni sportive, cum ar fi rupturi de ligament sau tendoane.
 8. Îmbunătățirea stării generale de sănătate și prevenție:
  • Menținerea și îmbunătățirea mobilității generale.
  • Prevenirea deteriorării funcției fizice la vârstnici.
  • Îmbunătățirea posturii și prevenirea durerilor de spate.

Fiecare program de kinetoterapie este personalizat în funcție de nevoile și obiectivele individuale ale pacientului, bazându-se pe o evaluare detaliată a stării acestuia.


Un copil poate avea nevoie de kinetoterapie dacă:

 • Există întârziere în dezvoltarea motorie: copilul nu atinge anumite etape de dezvoltare la timp.
 • Are probleme de postură: cum ar fi scolioza sau alte deformări ale coloanei vertebrale.
 • Prezintă semne de disfuncții musculare sau articulare: dureri sau rigiditate neobișnuite.
 • A fost diagnosticat cu afecțiuni neurologice sau genetice: care afectează mobilitatea și coordonarea.
 • Medicul pediatru recomandă: evaluarea și tratamentul prin kinetoterapie în urma unor observații clinice.


Kinetoterapia și fizioterapia sunt adesea utilizate interschimbabil, dar există diferențe subtile:

 • Kinetoterapia se concentrează în special pe exercițiile terapeutice și mișcarea funcțională pentru recuperarea și îmbunătățirea funcției fizice.
 • Fizioterapia include o gamă mai largă de tehnici, cum ar fi electroterapia, terapia cu ultrasunete, masajul terapeutic, pe lângă exercițiile fizice. În esență, kinetoterapia este un subset al fizioterapiei, axându-se pe mișcare și exerciții.


Durata unei ședințe de kinetoterapie poate varia în funcție de nevoile pacientului și de protocolul specific al terapiei, dar în general:

 • O ședință tipică durează între 30 și 60 de minute.
 • În unele cazuri, mai ales în reabilitarea intensivă, ședințele pot dura până la 90 de minute.


De câte ședințe de kinetoterapie am nevoie?

Numărul de ședințe necesare depinde de mai mulți factori, inclusiv:

 • Tipul și severitatea afecțiunii: problemele mai complexe sau cronice pot necesita un număr mai mare de ședințe.
 • Răspunsul individual la terapie: unii pacienți pot răspunde mai rapid decât alții.
 • Obiectivele tratamentului: fie că este vorba de recuperarea completă sau de gestionarea simptomelor pe termen lung.
 • Recomandarea terapeutului: bazată pe evaluarea inițială și progresul observat în timpul tratamentului. În general, un plan de tratament poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni, cu frecvență de 1-3 ședințe pe săptămână.


Întrebările și modificările fizice te copleșesc?

Noi suntem sprijinul tău în această perioadă.

O adresă trebuie specificată pentru a putea fi încorporată o hartă