Platfus (picior plat) - Cauze, simptome si tratament eficient

dr. Gabriela Crișan - medic specialist reabilitare medicală | medic primar medicină sportiv

Ce este platfusul (piciorul plat)?

Piciorul plat, cunoscut și sub denumirea de platfus, este o afecțiune ortopedică în care bolta plantară este redusă sau absentă, ceea ce face ca întreaga talpă să vină în contact cu solul.

Un picior sănătos formează o curbă arcuită, iar oasele se formează în linie dreaptă. Un picior sănătos atinge podeaua în trei puncte - călcâiul, primul os metatarsian și cel de-al cincilea os metatarsian.


Cauzele apariției piciorului plat

Factori genetici

Unele persoane se nasc cu o predispoziție genetică spre platfus. Dacă unul dintre părinți are această afecțiune, există șanse mari ca și copilul să o moștenească.

Dezvoltarea insuficientă a bolții plantare

La sugari și copii mici, piciorul plat este normal, deoarece ligamentele și mușchii nu sunt încă suficient de dezvoltați. În mod normal, bolta plantară se formează până la vârsta de 6-7 ani, dar în unele cazuri acest proces nu are loc corespunzător. Copilul trebuie sa învețe mersul în casă desculț (ciorapi, șosete, botoșei). Utilizarea ghetelor ortopedice și a talonetelor la copiii de câteva luni, care nu merg, motivată că ar grăbi dezvoltarea boltei plantare este incorectă. Afară, încălțămintea trebuie să fie ușoară și cu talpa flexibilă pentru a da posibilitate plantei să ruleze pe sol în timpul mersului. Mersul se învață în medie între 9 și 12 luni, dar poate fi întârziat cu 1-2 luni de utilzarea premergătorului care favorizează hipotonia musculară.


Slăbirea mușchilor și ligamentelor

Este o insuficiență a mușchilor responsabili de menținerea curburii corecte a piciorului, cauzată, printre altele, de suprasolicitarea picioarelor prin munca în picioare, mersul prea des în pantofi incomozi, prea strâmți, cu toc înalt, sau de purtarea pantofilor de proastă calitate sau de o inegalitate de lungime a membrelor inferioare.

Excesul de greutate corporala

Se pune o presiune suplimentară pe arcul piciorului, contribuind la aplatizarea lui.

Leziuni sau traumatisme

Loviturile, entorsele sau fracturile la nivelul piciorului pot afecta structurile care mențin bolta plantară, conducând la platfus.

Boli și afecțiuni asociate

Unele boli precum artrita reumatoidă, diabetul sau obezitatea pot contribui la dezvoltarea piciorului plat, prin afectarea ligamentelor și a structurilor osoase ale piciorului.

Simptomele piciorului plat

În multe cazuri, piciorul plat nu provoacă simptome evidente.

Totuși, în unele situatii apare discomfort sau  durere în zona călcâiului, a labei piciorului, a gleznei sau a gambei după perioade lungi de mers sau stat în picioare; crampe , dureri musculare sau  senzație de greutate în picioare, deformări ale piciorului (cum ar fi devierea călcâiului sau devierea degetelor de la picioare spre exterior), probleme de postură, care pot duce la dureri de spate, genunchi sau șold.

Platfusul poate afecta și distribuția greutății corpului, ceea ce poate duce la uzura inegală sau mai rapidă a pantofilor, în special pe o parte.

În plus, platfusul poate provoca transpirație excesivă a picioarelor, arsuri, mâncărime, micoză și tulburări circulatorii.


Metode de evaluare și diagnostic

Examen clinic

- trebuie efectuat de către un medic instruit care observă forma piciorului și modul în care pacientul stă în picioare sau merge;

Testul urmei piciorului

-  pacientul pășește pe o suprafață care evidențiază conturul tălpii;


Radiografii sau RMN

- aceste investigații imagistice sunt necesare în cazurile severe sau atunci când se suspectează o problemă structurală a oaselor sau ligamentelor.


Tratamentul piciorului plat

Exerciții pentru întărirea mușchilor piciorului

Antrenamentele specifice, precum mersul desculț pe diferite suprafețe – atât plane, cât și pe iarbă sau alte suprafețe neuniforme – pentru a stimula mușchii să lucreze, mersul  pe vârfuri, pe calcaie și părțile laterale ale picioarelor, mersul pe nisip sau rularea unei mingi sub talpă, automasajul, pot ajuta la menținerea unei bune funcționalități a piciorului. De asemenea, este recomandată purtarea de încălțăminte adecvată, menținerea igienei, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și efectuarea de activități care susțin munca mușchilor din picioare.


Purtarea de încălțăminte adecvată

Este important ca pantofii să fie confortabili, cu susținere corespunzătoare pentru arcada piciorului.

Medicamente pentru durere și inflamație

În cazurile în care piciorul plat provoacă dureri severe, medicul poate recomanda antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Utilizarea talonetelor ortopedice/branturi

Aceste dispozitive ortetice , deși nu vindecă afecțiunea în sine, pot fi eficiente în ameliorarea durerii cauzate de platfus prin  susținerea bolții plantare și reducerea disconfortului în timpul mersului,

În stadiul avansat al bolii, dacă acest lucru nu aduce rezultate, este necesară intervenția chirurgicală.


Terapia fizică - KINETOTERAPIA 

Programul de kinetoterapie vizează cele mai eficiente exerciții pentru tonifierea musculaturii piciorului, creșterea elasticității tendoanelor, creșterea gradului de mobilitate și de stabilitate a articulției gleznei, îmbunătățirea echilibrului, corectarea posturilor greșite și reeducarea mersului. 

Află mai multe

Se poate asocia Electroterapia pentru a stimula contracția mușchilor slăbiți, și a îmbunătăți circulația sanguină locală.

Masajul terapeutic este de asemenea folosit pentru efectul antialgic, redarea tonusului, favorizarea drenajului limfatic și a circulației  sanguine.

Intervenția chirurgicală

Când tratamentele conservatoare nu dau rezultate, poate fi necesară o operație pentru corectarea bolții plantare sau a altor probleme structurale ale piciorului.

De asemenea, este recomandată în cazul în care glezna este dureroasă la cele mai mici activități fizice, sau în cazul copiilor sau adolescenților  care doresc să facă sport de performanță, pentru ca alinierea articulației subtalare va îmbunătăți parametrii fizici.

Ce face, de fapt, medicul internist?