Deficitul de vitamina D - prețul pe care îl plătim pentru îndepărtarea de natură

dr. Crișan Gabriela

medic primar medicină sportivă | medic specialist reabilitare medicală

Vitamina D, cunoscuta ca “ vitamina soarelui “ sau vitamina imunitatii”, a devenit in ultimul timp cea mai studiata si promovata vitamina. Doua descoperiri stiintifice majore din ultimul deceniu  au revolutionat domeniul cercetarii acesteia: faptul ca Receptorii pentru vitamina D sunt prezenti in TOATE celulele si tesuturile din organism si ca enzimele care transforma la nivel renal  vitamina D in forma sa activa, sunt de fapt prezente la nivelul multor altor celule.

In afara  rolurilor “clasice” indeplinite pentru mentinerea sanatatii oaselor, muschilor, dintilor si functionarea optima a sistemului imunitar, s-a descoperit ca are si rol antiinflamator, antibacterian, anticanceros, antiproliferativ, antihipertensiv, etc

Hipovitaminoza D este in prezent o problema de sanatate, cu o prevalenta in crestere. La nivel mondial se estimeaza ca fiind afectati cca un miliard de oameni.


De unde procuram vitamina D?

80-90 % din necesarul de vit D este produs la nivelul pielii sub actiunea soarelui.

Vitamina D se formeaza dintr-un precursor al sau aflat la nivelul pielii sub actiunea razelor solare de tip UVB. Acest precursor al sau, mai formeaza 2 compusi  biologic inactivi (Tahisterol si Lumisterol) care  au rolul de a preveni  toxicitatea vitaminei in cazul supraexpunerii solare prelungite.

Sunt uimitoare  mecanisme de protectie cu care organismul uman a fost “dotat “pentru a limita efectele supradozajului natural.

De la nivelul pielii, Vitamina D este transportata la ficat unde incepe un proces de metabolizare iar apoi la rinichi unde este transformata de catre o enzima in forma finala, activa  care va ajunge  la nivelul organelor exercitand diferite  functii.

Expertii considera ca o expunere directa la lumina solara a fetei, mainilor si picioarelor de min 20 min pe zi, este suficienta pt a sintetiza doza zilnica necesara.

Pentru plaja, recomandarea este ca, expunerea sa fie de maxim 90 de minute/zi, iar acest interval să fie într-un moment bun, când razele UV nu cad în 90 de grade (altfel spus nu stam la soare cat timp umbra noastra este mai mica decat inaltimea noastra ). Evităm expunerea între orele 10:30 și 16:00.

Restul de 10-20% provine din aportul alimentar.

Alimente cu continut bogat in vitamina D sunt: uleiul de ficat de cod, pestele gras (somon, macrou, ton, sardine), uleiul de ficat de peste, oua fierte tari, lapte, branza, ficat de vita. Insa, in lipsa expunerii la soare,  dieta singura  NU este capabila sa aduca aportul optim necesar zilnic. 


De ce apare deficitul de vitamina D?

1.     Productie cutanata insuficienta  (expunere insuficienta la soare)

2.     Aportul insuficient prin alimentatie

3.     Absorbtia deficitara la nivel intestinal

4.     Pierderea accelerata a vit D din organism (cauzata de consumul unor  medicamente, afectiuni hepatice sau renale care perturba circuitul si metabolizarea vitaminei)

5.     Rezistenta la actiunea vitaminei D la nivelul organelor (determinate de anumite medicamente) sau existenta unor mutatii la nivelul receptorilor de vit D.


Exista anumite categorii de persoane care sunt mai predispuse la riscul de a dezvolta deficit de vit D:

  • persoanele cu  pielea inchisa la culoare
  • cele care folosesc  in exces  cremele de protectie solara
  • femeile insarcinate si cele care alapteaza
  • persoanele varstnice si cele institutionalizate
  • persoanele cu obezitate
  • persoanele care au o alimentatie vegana sau o dieta  foarte restrictiva in  grasimi  (vitamina D are nevoie de  prezenta grasimilor  pt o absorbtie eficienta la nivelul sistemului digestiv)


Si exista anumite afectiuni la care existenta unui deficit de vitamina D agraveaza simptomatologia bolii de baza:

  • diabetul zaharat
  • copii cu sechele de rahitism
  • sindromul de malabsorbtie intestinala (fibroza chistica, boala celiaca, boala Crohn, chiar si chirurgia bariatrica)
  • bolile hepatice si renale in stadiul avansat
  • unele tratamente medicamentoase (glucocorticoizi, antivirale, antifungice, laxative,sedative, antibiotice pt infectii bacteriene, antiepileptice, etc)

Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?
Deficitul moderat de Vitamina D este asimptomatic.

Deficitele prelungite, necorectate in timp duc la astenie, modificari ale dispozitiei, stare generala de oboseala, piele uscata, transpiratii, dureri articulare , slabiciune musculara, deficiente imune.

La copii apare rahitismul caracterizat prin deformari osoase (cifoza, scolioza, infundari ale sternului , deformarea genunchilor, etc)

La adulti apare osteomalacia caracterizata prin dureri osoase (fara deformari), fracturi osoase  si se evidentiaza paraclinic prin osteopenie.


Cum determinam nivelul de vitamina D din organism si care sunt valorile normale?

Diagnosticul de laborator se pune prin dozarea din sange a 25(OH)vitD  care este forma circulanta a vitaminei D.


  • LA ADULTI : 30-100 ng/ml

 Valorile intre  20-30  ng/ml  sunt  considerate  INSUFICIENTA 

 Valorile sub 20  ng/ml sunt considerate  DEFICIT sau CARENTA


  • La COPII:    20-100 ng/ml

Valorile intre 12-20  ng/ml sunt considerate INSUFICIENTA 

Valorile sub  12 ng/ml  sunt considerate DEFICIT sau CARENTA


Majoritatea specialistilor considera insa ca un nivel optim ar fi in jur de 50 ng/ml


Ce trebuie sa facem in cazul unui deficit de vitamina D?

Medicul este cel care initiaza tratamentul medicamentos  si  stabileste doza optima de vitamina D, in functie de nivelul deficitului.  Eficienta tratamentului se monitorizeaza dupa cateva luni,  prin redozarea  25(OH)D pentru a exclude astfel cazurile in care exista rezistenta la actiunea vitaminei D. 

In functie de nivelul la care s-a ajuns in urma aportului medicamentos,medicul hotaraste daca tratamentul a fost suficient sau este necesara  continuarea lui si ajustarea dozelor, oferind totodata o consiliere privind masurile  profilactice pentru a evita producerea deficitului pe viitor .

Profilaxia hipovitaminozei D se face prin administrarea unor doze de vitamina D  cuprinse  intre 1000-2000 UI/zi , in perioada septembrie – aprilie,  iar in restul perioadei  anului efectuandu-se expunerea eficienta la soare .

Exista pe piata o multitudine de produse de vitamina D, unele sintetice altele din plante (extrase din ulei de cocos etc)


Ce spun studiile?

Datele epidemiologice sugereaza o legatura intre  deficitul de vitamina D  si cresterea riscului de cancer, boli infectioase, autoimune, cardiovasculare, corectarea deficitului avand efecte benefice asupra simptomatologiei acestor afectiuni.

  • Deficitul de Vitamina D  in timpul sarcinii, cand necesarul este mai crescut, are efecte negative atat asupra mamei cat si a fatului: creste riscul de nastere prematura, diabet zaharat gestational si preeclampsie  ( Hipertensiune arteriala in sarcina), iar fatul va suferi dezechilibre ce par sa aiba implicatii mai numeroase decat se credea initial: va fi predispus la greutate mica la nastere, fragilitate osoasa, boli autoimune, astm bronsic si  un risc mai mare pentru unele alergii alimentare.
  • Deficitul de vitamina D al mamei in timpul alaptarii determina risc crescut de aparitie a astmului bronsic  si a diabetului zaharat de tip 1 la copil
  • Femeile cu niveluri sanguine scazute de vit D  au mai multe sanse de a suferi de oboseala  si slabiciune si de un ciclu menstrual mai lung, simptome care au un impact negativ asupra calitatii vietii.
  • Sansa viabilitatii sarcinii in urma fertilizarii in vitro este mai mica daca exista deficit de vit D la femeie.
  • Administrarea vitaminei D la copii cu rinita alergica in timpul sezoanelor cu nivel crescut de polen, a redus semnificativ simptomatologia.
  • Copii cu dermatita atopica au deficite mai mari de vitamina D comparativ cu copiii sanatosi, iar  suplimentarea cu vitamina D a dus la o imbunatatire a  simptomelor.
  • Deficitul de vitamina D determina secretie inadecvata de Insulina, fiind asociat cu debutul mai precoce si mai agresiv al Diabetului Zaharat (atat  tipul 1 cat si 2), iar  suplimentarea cu vitamina D s-a constatat ca  amelioreaza statusul  glicemic.
  • Valorile  insuficiente ale vitaminei D pot duce la vindecarea lenta a ranilor dupa interventii chirurgicale, leziuni sau infectii, chiar si in cazul piciorului diabetic.
  • Exista o stransa legatura intre  deficitul de Vitamina D si infectiile tractului respirator  (raceli, bronsita, pneumonie ) iar  administrarea  de suplimente cu Vitamina D  in doze de pana la 4000 UI /zi  poate reduce riscul de infectii ale tractului respirator.
  • Vitamina D joaca un rol important  si in modularea sistemului imunitar, fiind un tratament  adjuvant pentru multe boli mediate imun. Deficitul de vitamina D este asociat cu prezenta si severitatea multor boli reumatismale induse autoimun: Poliartita reumatoida, Lupusul eritematos sistemic, spondilartropatia, osteoartritele, tiroidita autoimuna, iar administrarea vit D si corectarea deficitului, s-a insotit de reducerea severitatii simptomelor acestor afectiuni
  • Exista o stransa legatura intre nivelul scazut de vit D si densistatea osoasa. (evidentiata prin examinarea DEXA)
  • Durerile osoase, durerea cronica a spatelui in zona lombara joasa si durerile musculare pot fi semne ale unui nivel insuficient de vitamina D. Legatura dintre durerea cronica si nivelul de vit D  din sange, se poate datora interactiunii  dintre celulele nervoase sensibile la durere si vit D.
  • Vitamina D actioneaza ca un factor regulator al tensiunii arteriale iar corectarea deficientei de vit D este foarte importanta in ameliorarea patologiei cardiovasculare.
  • Vitamina D are rol in mentinerea sanatatii mintale  si a functiilor cognitive. Deficitul se asociaza cu tulburari depresive, boala Parkinson, schizofrenie, scleroza multipla, Alzheimer, declin cognitiv, dementa, etc
  • Peste 80 %  din pacientii cu COVID 19 aveau  deficienta de vitamina D, conform unor studii efectualte in Israel. Pacientii cu forme severe, care au necesitat internari in serviciul ATI pt Insuficienta respiratorie, Insuficiente multiple de organ sau soc septic, au avut nivele mult scazute de vit D .
  • Nivelul crescute de vit D s-a corelat conform studiilor cu risc scazut de cancer pancreatic, pulmonar, san, colorectal, prostata, mielom multiplu iar in cazul existentei cancerului s-a incetinit progresia tumorala.
  • Un amplu studiu efectuat de University of South Australia,  pe o perioada de supraveghere de 14 ani a concluzionat ca riscul de deces (prin boli cardiovasculare, respiratorii, cancer)  a fost cu  36% mai crescut la persoanele care au avut un nivel scazut de vit D fata de cei cu nivele normale. In acest context este foarte importanta PREVENTIA DEFICITULUI DE VITAMINA D


CONCLUZII

Nu ne putem decat minuna in fata simplitatii si firescului cu care tot ceea ce are nevoie omul pentru a fi sanatos, a fost creat si pus la indemana lui doar prin simpla conectare la natura inconjuratoare.

Lasand razele solare sa actioneze la nivelul pielii (si sa ne inveselesca ziua)  se activeaza o vitamina, unica prin modul sau de producere si actiune, care apoi va indeplini atat de multe functii importante in organism. Nu ni se cere decat sa fim prezenti, dand astfel o sansa ca totul sa  se produca mai departe de la sine.

Daca preocuparea noastra fata de stilul actual de viata (majoritatea covarsitoare a timpului petrecut in interiorul incaperilor, in goana nebuna de zi cu zi a preocuparilor  profesionale, plus o alimentatie “gustoasa“ dar total inadecvata calitativ) nu  devine o prioritate in vederea unei schimabri in bine, ne asumam responsabilitatea propriilor suferinte!

Simpla reintoarcere  in mijlocul  naturii, acel loc in care “ne este locul“  ne incarca  bateriile energetice spre sanatate trupeasca si sufleteasca, de fiecare data in modul cel mai firesc si gratuit!

Partajați această postare